Translate

lördag 15 juni 2013

Första gången på storflock!


Bosse & Boriz kom och hämtade upp mig & Birk. Vi skulle på kvällsträningen som klubben har. Väl där så var vi 5 st som skulle träna.
Jag och Bosse fick äran att hämta hela flocken på 100 får och ta ut dom i hagen. Fick gå längs med en väg och jag gick först och Birk,Boriz o Jim och deras hussar gick bakom. Häftig känsla att se alla dessa får komma efter mig och sedan hundarna som vallade tillsammans.

Boriz & Birk


Väl nere i hagen skulle det plockas ur tackor utan lamm som skulle vara med på träningen. Birk fick sedan plocka bort stora flocken ifrån dom andra och ta dom mot andra fållan där då Boriz tog över. Boriz fick fålla in stora flocken där dom skulle vara.




Nu hade vi tre grupper på fem får. Första gruppen var väldigt springiga. Inga problem för Birk. Andra gruppen var lugnare och det var bra att då få se att Birk hade bra avstånd och flyttade dom bra sätt. Hamnade inte i baken på dom den här gången. Bra avstånd lika med bättre för honom att jobba på dom. Nyttig lärdom ifrån VP.et. 
Något hände sedan när en annan hund gick med den gruppen så Birk fick reda upp och flytta tre lite bestämda tanter som fått nog. Han plockade lugnt o fint upp dom och anpassade avstånd o tryck :-) Tanterna fogade sig snällt och följde med fint.

Vi hjälpte två ekipage med utställning av fåren för hämt.

Slutade med att vi fick prova att valla stora flocken (100 djur) Jag skickade Birk på ett kort hämt när fåren var lite utspridda. Han började slå ut i början och tänkte gå in för kort. Han slog ut igen och stannade alldeles för kort bakom. ( bra att det kom fram för det gör han också på fem djur) Där han stannade först var det fyra lamm som betade. Han visste inte riktigt hur han skulle göra med dom små ( han är ju en snäll kille)Tillslut släppte han dom och tog in andra kanten även om inte helt (fortfarande kort) och började jobba på helheten. Han var mest på vänster sida och nu efterhand så kan det varit draget han mindes ifrån helgens tävlingar. (det var väldigt starkt drag där då) 

Väldigt nyttigt för honom att få känna och prova så många djur. Intressant att se hur han tänkte och försökte klura ut hur han skulle göra. Nästa gång får jag prova se till att han fortsätter att täcka av alla sidor. Nyttig lärdom!!
Han har plockat fram mer eye på senare tid och det var intressant att han insåg snart att man måste variera sitt arbetssätt.

Både Birk & Boriz var nöjda med att få praktiskt arbete utfört.
Helt underbar kväll!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar